RSS

69. Metal: A Headbanger’s Journey (2005)

02 Февр

Заглавие: Metal: A Headbanger’s Journey

Година: 2005

Държава: Канада

Режисьор: Sam Dunn

Филмът в IMDB

Последвайки представянето на документалния филм за живота на Джордж Харисън на Мартин Скорсезе, искам да продължа темата и да задълбаем по-надълбоко в музикалния жанр „метъл“ заедно със Сам Дън – антрополог и по-важното фен на тежката музика, който изследва началото, развитието и особеностите на цял културен феномен обиколил целия свят.

Минавайки през най-важните периоди в метъла, Дън посещава едни от най-големите световни метъл фестивали, както и интервюира абсолютни легенди в музиката като Тони Айоми, Кери Кинг, Том Арая, Брус Дикинсън, Рони Джеймс Дио, Леми Килмистър и много други. Освен мнението на музикантите обаче, Дън се разравя и в същността на това да бъдеш метъл фен, като той и хората, чиито истории разказва, доказват за пореден път, че рокът не е само музика, а начин на живот.

Макар да обхваща най-важните моменти от метъл културата, филмът се явява прекалено кратък, за да покаже нещо ново на почитателите на тази музика. Въпреки това се явява ценен като един от много малкото пълнометражни филми правени по темата, като създателят му Сам Дън, прави и втори филм 3 години по-късно – Global Metal, изследващ развитието на метъл музиката в различни региони на света като Близкия Изток, Южна Америка, Азия и т.н.

A Heavy Metal Journey далеч няма да ви разкаже нещо ново, ако сте metalhead, но силно го препоръчвам на всички, защото е наистина добре направен и поне за мен беше удоволствие да го гледам (всъщност беше удоволствие всичките 5-6 пъти, които съм го гледал откакто е излязъл, че досега).

Лична оценка: 7.5/10

Оценка в IMDB: 8/10

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на февруари 2, 2012 in Документален

 

Етикети: , , , , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: