RSS

Дистрибуцията на филми и България!

15 Ян

Въпреки че съм в сесия и имам ужасно много да уча, не можах да не отделя малко време за написването на този пост. Предварително искам да спомена, че това личното ми мнение и не искам да натоварвам с него когото и да било, така че ще се радвам да чуя и противоположни мнения, оборващи ме и поправящи пропуските в знанията ми относно темата.

Тъй като днес – 15.01.2012 (неделя!) е едно от най-големите събития в света на киното – Златните глобуси, просто в мен се надигна вълна от недоволство и желание за покупката на автомат след като се сетих отново за реалността и как се движим с месеци назад спрямо множеството, говорейки за доставянето на новите филмови заглавия.

За наградите Златен Глобус конкретно са номинирани 6 филма за Най-добра драма и 5 филма за Най-добър мюзикъл/комедия. За най-добра драма номинираните филми са The Descendants, Hugo, Moneyball, The Help, War Horse и The Ides of March. От тези 6 филма към днешна дата в България сме имали възможността да видим единствено Moneyball, чиято премиера беше преди 2 дни, на 13 януари, 2012г. Минавайки към филмите от втората категория мога да отбележа прираст – цели два филма в лицето на 50/50, чиято премиера беше на 6 януари, 2012 и Midnight in Paris, който започна излъчването си още в края на 2011.

Така общо 3 от 11 номинирани филма са могли да привлекат вниманието на киноманите до деня на едни от най-престижните награди в кино индустрията. Останалите или ще започнат излъчване през февруари-март, или за съжаление изобщо няма да бъдат излъчени в българските салони. Разбира се винаги съществува и опцията да се свалят филмите от някой тракер – шансът да са с хубаво качество толкова скоро обаче е минимален, ако изобщо ги има качени.

Обобщението – в България, ако искаш да си в крачка с новите филми трябва да си ги сваляш с качеството на любителската камера, с която са снимали филма в САЩ, Русия или където и да е било другаде или да си падаш по филми като Пираня 3D, Immortals и други, които далеч не се забавят така.

Няма да обвинявам никого, защото въпреки желанието ми да се занимавам професионално с това, все още не съм запознат как работи системата с дистрибуцията на филми, но сме далеч от средата, съдейки по премиерните дати в останалите страни.

Пожелавам ви приятно гледане на наградите довечера и се надявам въпреки, че не сме гледали повечето филми да се забавляваме страхотно. Да не говорим, че щом водещ отново е Рики Джървейс няма как да не е неповторимо!

PS: Дано има много разплакани „звезди“ xDDD

Advertisements
 
има 1 коментар

Posted by на януари 15, 2012 in Uncategorized

 

Етикети: , , , , , , , , , , , ,

One response to “Дистрибуцията на филми и България!

  1. Стоян

    януари 15, 2012 at 3:05 pm

    В този случай трябва да се вземе предвид фактът, че регламентът на всички награди, които сме свикнали да наричаме престижни, е съобразен изцяло с премиерните дати на филмите в САЩ. Доколкото знам, единствено заглавията излезли по екраните в Щатите между 1 януари и 31 декември на съответната година са легитимни за участие. По ред причини, които аз също не разбирам достатъчно добре, за да обясня, филмите няма как да се разпространяват едновременно по целия свят. Съответно, съвсем нормално е, ние тук в Европа да не сме гледали всички 11 филма. Противно на родните ни представи, закъснелите премиери не са само в България. От единайсетте номинирани съм имал възможността да видя общо седем, като тук едва пет от тях са минали широко по кината. Вярвам, че в цяла континентална Европа положението е подобно, но това едва ли ще се отрази на интереса към Златните глобуси.

    Естествено, друг е въпросът, че някои заглавия изобщо няма да видят бял свят в милата ни родина, но тук проблемът със сигурност е във вкусовете и предпочитанията на обществото. Изобщо няма за какво да виним разпространителите. Както няма и за какво да виним създателите на Пираня 3D, Immortals, защото те просто дават на аудиторията, това, което иска. Но това е друга тема. 🙂

     

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: