RSS

56. Another Earth (2011)

04 Ноем

 

 

Заглавие: Another Earth

Година: 2011

Държава: САЩ

Режисьор: Mike Cahill

Участват: Brit Marling, William Mapother

Филмът в IMDB

С Another Earth американският режисьор Майк Кейхил прави дебютът си на големия екран (като зад себе си има още един филм – документалният Boxers and Ballerinas от 2004). А дебютът не е просто дебют, а един от най-добрите филми излезли от Щатите за 2011 г. Макар темата за откриването на нови планети да се използва повече от обичайното тази година, това далеч не прави Another Earth скучен или шаблонен, а дори силна конкуренция на наскоро ревюирания от мен Melancholia, с който сравненията са абсолютно неизбежни. Въпреки че последният претендира да е на най-високите стъпала в кино изкуството, Another Earth го изпреварва като комбинация от смисъл и достъпност до публиката. В главната роля e Брит Марлинг, която е също така съпродуцентка и съавторка. Признавам си, това е първият филм с нейно участие, който гледам, но наистина много я харесах. Чаровността й, поне за мен идва от един магнетизъм ала принцеса от приказките, също както харесвам и Робин Райт между другото. Сравнение с ролята на Кирстен Дънст не искам да правя, защото все още смятам, че макар да направи страхотно изпълнение в Melancholia, последната беше ограничена от необичайния подход на филма и режисьора му. Както казах, Another Earth е доста по-лесно смилаем, а мисля и по-реалистичен. От осталите актьори мисля да спомена единствено Уилям Мейпотър, който пък ми е доста антипатичен и скучноват, а и химията между него и Марлинг почти не я видях. Е иначе изигра сравнително добре ролята на самотен вдовец.

Откъм музикално оформление не забелязах нищо кой знае какво, но визуално филмът е прекрасен. Въпреки че няма ефекти и разчита на сравнително скромен бюджет, придържащ го към инди киното, Another Earth спокойно може да се похвали с безброй красиви сцени, а близките кадри на Брит Марлинг бяха просто любов в най-чиста форма.

Разбира се филмът е далеч от най-добрите, които съм гледал и определено има много забележки. Например бих искал да спомена може би недостатъчното присъствие на sci-fi елементите, били те дори като фон. Финалът е добър, но ми остави усещането за недовършеност и то не в добрия смисъл на думата. Може би, ако трябва с две думи да го кажа  те биха били „нереализиран потенциал“. И все пак Майк Кейхил и Брит Марлинг поставят едно добро начало за бъдещите си проекти, а през това време Another Earth несъмнено ще им спечели няколко награди по кинофестивалите тази година.

Лична оценка: 7/10

Оценка в IMDB: 7/10

What would we really like to see if we could stand outside ourselves and look at us?

Advertisements
 
 

Етикети: , , , , , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: