RSS

51. A Clockwork Orange (1971)

22 Септ

Заглавие: A Clockwork Orange

Година: 1971

Държава: САЩ / Великобритания

Режисьор: Stanley Kubrick

Участват: Malcolm McDowell

 

 

Вдишайте голяма глътка въздух. Перфектен филм. Има някои филми, които просто е изключително трудно да се коментират, защото са брилянтни във всяко едно отношение и A Clockwork Orange е точно от тях.

Ще започна с това, че филмът е изключително модерен като тематика и днес. Анархията и насилието сред младежите са все по-неконтролируеми, а насреща стоят все така безучастните и безполезни правителства. От друга страна е поставен и така важният въпрос за изборите, които правим, независимо дали те са добри или лоши. Именно възможността да можем да направим избор ни прави хора, в противен случай се превръщаме в обикновени часовникови механизми.

Главен герой в A Clockwork Orange е Алекс ДеЛарж. Дори гледайки филмът без много разсъждения за дълбочината на героя, зрителят може да усети многопластието, от което е изграден. Още в началото на филма разбрах, че Алекс ще ми стане любимец и до края той наистина се нареди при невероятни и изключително любими за мен „злодеи“ като Ханибал Лектър и Патрик Бейтман. Те са от онези герои, които колкото и нечовешки зли да са, са изключително очарователни за публиката. Не съм чел книгата, по която е направен филмът, затова не мога да сравнявам двете версии на Алекс, но Малкълм Макдауъл определено прави най-добрата си роля именно тук. Неслучайно в участващите актьори в описанието съм написал само неговото име. В историята няма излишни герои, но  безспорно A Clockwork Orange e изграден именно от Малкълм Макдауъл и неговият Алекс.

Макар да мислех да не се спирам подробно върху историята, не мога да не отбележа отварящата сцена на А Clockwork Orange, която е не само брилянтна, а може би и най-добрата отваряща сцена за всички времена (според мен). Всичко е толкова добре изпипано, започвайки се от музиката, която е един от най-значимите елементи във филма и се стигне до монолога на Алекс ДеЛарж, който ще ни води през историята чак до края на филма. А финалната сцена е почти толкова силна за мен, колкото и началото.

Освен музиката, както споменах, има още едно нещо във филма, също толкова очарователно – смесицата от английски и руски, която е дело на писателя на Портокал с часовников механизъм – Антъни Бърджес.

Като цяло всеобщото мнение е, че филмът няма да ви се хареса от първия път, а евентуално от втория или третия, ако му дадете шанс. Аз имах може би късмет, но се влюбих в него още от първите му кадри. Доста философски, изпълнен с много насилие или както се казва „ultra violence“, A Clockwork Orange не е кой знае колко лесен за смилане. Но определено е дело на гении в кино изкуството и е направен за хора, които обожават киното и го приемат за изкуство, а не просто за забавление.

Няколкостотин думи далеч не са достатъчни, за да се каже дори малка част от нещата, които могат да се кажат за филма, защото той е изграден от толкова много слоеве и детайли, че би могъл да бъде тема за разсъждение на цели книги (а той със сигурност е).

 

ГЛЕДАЙТЕ ГО!

 

Лична оценка: 10/10

Оценка в IMDB: 8.5/10

 

I was cured, all right!

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на септември 22, 2011 in Драма

 

Етикети: , , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: