RSS

45. Super (2010)

05 Септ

 

 

 

Заглавие: Super

Година: 2010

Държава: САЩ

Режисьор: James Gunn

Участват: Rainn Wilson, Ellen Page, Liv Tyler, Kevin Bacon

 

Очакванията ми за филма: тук малко Kick-ass, там малко Scott Pilgrim, като цяло едно инди забавление.  Реалността: доста брутална драма с комикси за фон.

 

Рейн Уилсън (Hesher) е мъж на средна възраст, с множество емоционални проблеми съпровождащи го още от ранното детство. Нужен е само един спусък, за да бъде предизвикан и този спусък се оказва героинята на Лив Тайлър, която превръща загубеняка Франк в супергерой. И тук свървшват приликите с Kick-Ass.

 

Режисьорът Джеймс Гън се опитва да постигне възможно най-реалистична история, макар и опитите му да пропадат от време на време. Героите му са отражение на болното общество, в което живеем, което прави Super доста тежък, особено на фона на очакванията за комедия. Докато т.нар. супергерои в Kick-Ass са така да се каже доста подготвени за предстоящите битки, героите на Рейн Уилсън и Елън Пейдж разчитат на своите емоции – водени са от болка, гняв, отчужденост, желанието да са значими по някакъв начин за един свят, който иначе не би ги забелязал. Уилсън е интересен с ролята си дотолкова, че изиграва Франк като изключително емоционален човек, на който му остава да се движи единствено по ръба. Елън Пейдж пък ми става все по-голяма любимка със всеки следващ филм. Героинята й e абсолютен психопат, което сме го виждали вече (Hard Candy), но там героинята й дори не се доближава до Болти, както нарича себе си. Последната се наслаждава на всяко едно брутално деяние и освен това му се наслаждава, без да има представа за граници. А лично за мен емоционалната й нестабилност се изразява най-ярко в привързаността й към Франк, която води и до може би най-силната сцена за младата актриса в Super – spoilers!

На Пейдж и Рейн Уилсън им помагат Лив Тайлър и Кевин Бейкън. За първата нямам кой знае какво да кажа. Въпреки че страшно я харесвам, в този филм не се проявява с кой знае какво – все пак през почти цялото време е надрусана. От друга страна Кевин Бейкън прави нелоша роля на злодея, макар и в този филм да е доста клиширан и неособено впечатляващ. Като актьор много ми напомня на Уилям Дефо и Кристофър Уолкън по някакъв начин. А пък и ролите на лошите му се отдават и то по един много естествен начин.

След като изгледах филма, в мен имаше едно чувство на смесица от тъга и шок, подобно на това, което изпитах след като изгледах Requiem for a dream, въпреки че двата филма са коренно различни. Но от друга страна и двата разказват за едни съвсем недалеч от реалността истории, които спокойно биха могли да са истина, а героите в тях да са жертви на статистиката във вестниците.

Super е добър, но не е Super (това клише не го очаквахте, нали!).  Предлага различен поглед върху влиянието на медиите върху хора в някаква степен и може да ви отблъсне с прекомерното си насилие. А може и да ви спечели с това.

Ще се радвам на мнения за филма! 😉

 

Лична оценка: 6.5/10

Оценка в IMDB: 6.9/10

 

 

Shut up, crime!

 

Advertisements
 
2 Коментари

Posted by на септември 5, 2011 in Драма, Екшън

 

Етикети: , , , , , , , , ,

2 responses to “45. Super (2010)

  1. MCFOXXX

    септември 6, 2011 at 4:47 am

    Отново мненията ни се припокриват, като може би аз съм малко по-критичен към фъм филма. Бих му дал оценка 6, но като цяло съм съгласен с ревюто 😉

     

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: