RSS

41. Captain America: The First Avenger

18 Авг

 

 

Заглавие: Captain America: The First Avenger

Година: 2011

Държава: САЩ

Режисьор: Joe Johnston

Участват: Chris Evans, Hayley Atwell, Hugo Weaving, Tommy Lee Jones

 

 

Най-после го гледах, защото напоследък не мога да си намеря хора за кино и очаквах честно казано да го гледам в нас. Но ето, че и на мен ми излезе късметът и честно казано съм сравнително доволен. Филмът определено си има своите минуси, има и много положителни страни.

Джо Джонстън определено е уловил добре духът на 40те, което е лесно обяснимо имайки се предвид някои от предишните му филми  (The young Indiana Jones, October sky, Hidalgo, The Wolfman и други). Разбира се в цялата тази ретро атмосфера абсолютно не на място ми дойдоха космическите кораби, супер модерни оръжия и прочее, дори били те от високотехнологичен модел от филм на Marvel. Просто не бяха съчетани добре по мое мнение, но няма да задълбавам чак толкова.

От актьорите Крис Еванс естествено се справи супер за мен. Макар че направо сравнително добра роля като Джони Сторм във Fantastic Four, мисля, че ролята на Капитан Америка му подхожда доста повече. Първо, чисто визуално е идеален за ролята – русоляв, снажен, красив, як – достатъчни са да ни убедят, че това е външността на Стийв Роджърс. Освен това Крис притежава този чар, че наистина е склонен да те убеди, че вярва в нещо както Стийв Роджърс ни кара да му вярваме колко обича страната си и колко й е отдаден. Еванс от своя страна получава помощ от Хейли Атуел, която също е много красива и заедно завързват една изцяло клиширана екранна любов, която лесно сработва на екрана. Томи Лий Джоунс и Хюго Уийвинг са доста добри попадения, макар от втория да очаквах малко повече като Червения Череп. Беше добър естествено и доста убедително се справи, но някак си самият герой може би имаше малко екранно време и историята му беше изоставена доста бързо, имайки се предвид, че той е най-големият враг на Капитан Америка.

Специалните ефекти естествено бяха на ниво, отново мисля, че 3D-то не беше нужно, но е нормално, това ще е бъдещето на кино индустрията предполагам, така че е неизбежно. Специално битките обаче бяха супер, доста динамични, всичко се развиваше супер бързо, а щитът като оръжие много ме изкефи.

Краят на филма беше доста неясен от гледна точка на това какво точно става със Стийв Роджърс, защо не умира, защо прекарва толкова дълъг период заспал и т.н, но предполагам, че всичко ще бъде изяснено в The Avengers. Все пак отдавна се оформя почвата за него – със сигурност след Iron Man 2, а може би и преди това са имали идеята, макар и не съвсем развита. Вече всичко е налице обаче – Iron Man си стана доста успешен франчайз благодарение на Робърт Дауни, Thor постигна голям успех, макар и не чак толкова колкото ми се искаше, тъй като ми е голям любимец, а Captain America тепърва запознава публиката с героя си.

 

 

Лична оценка: 7/10

Оценка в IMDB: 7.4/10

 

 

I don’t want to kill anybody. I don’t like bullies; I don’t care where they’re from

Advertisements
 

Етикети: , , , , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: