RSS

15. X-Men: First Class (2011)

14 Юни

 

 

Заглавие: X-Men: First Class

Година: 2011

Държава: САЩ

Режисьор: Matthew Vaughn

Участват: James McAvoy, Michael Fassbender, January Jones, Nicholas Hault, Kevin Bacon

 

 

Бях започнал темата за добрите продължения преди няколко дни в темата за Toy Story 3. Е продължавам я и днес с предисторията на първaта трилогия за X-Men – X-Men: First Class.

Въпреки че се развива във вселената на Marvel, действието във филма много бегло проследява действията от комиксите и честно казано отдавна съм се отказал да обръщам внимание на такива неща във филмите за супергерои. Важното в този филм беше да ни запознае по-подробно с началото на приятелството между Професор Х и Магнито – такова е и логото на филма: „Before he was Professor X and before he was Magneto“. За мен това и най-силната черта на филма – химията между Джеймс Макавой и Майкъл Фасбендер. Изключително добре се вписват и двамата в образите си и създават впечатлението на едни все още не напълно развити версии на героите изиграни от брилянтните Патрик Стюарт и Йън Маккелън.

Сюжетът се развива през 60те години на ХХ век, когато съдбата среща при странни обстоятелства Чарлз Ксавие и Ерик Леншър, които създават приятелство прерастващо в една от най-опасните вражди в населения с множество мутанти свят.

Лично за мен фонът, на който се развиваха действията не беше от най-интересните – обстановката след Втората световна война, изправяща САЩ и Съветския Съюз едни срещу други под заплахата от огромна ядрена война. Съответно тази война е подкрепяна от „лошите мутанти“ във филма, а нашите се опитват да спасят света от унищожение. Както казах, възможно беше и по-интересно развитие на сюжета, но имайки предвид времето, когато са се запознали Професор Х и Магнито (а то поне е вярно спрямо комиксите), това е най-естественото развитие на действията във филма.

Освен двамата главните герои, които почти изцяло откраднаха шоуто, задължителни аплаузи заслужават и някои от поддържащите актьори/герои, които свършиха страхотна работа – за мен това са главно Никълъс Холт като Звяра, Дженюъри Джоунс като Ема Фрост и Кевин Бейкън играещ главният лош мутант – Себастиян Шоу. Никълъс Холт съм го гледал само в Skins, където беше супер, но героят му ми беше много антипатичен, така че беше страхотно да го видя тук в такава положителна роля. Освен това Звяр винаги ми е бил един от любимите X-Men-и. Отдавна исках и Ема Фрост в някой от филмите и най-после се случи. Всъщност се случи и в X-Men Origins: Wolverine, но там така и нямаше почти никаква роля (отделно от това, че самото й присъствие там беше странно). Както и да е, въпреки че Дженюъри Джоунс е абсолютен секс във филма, можеше да е хиляди пъти по-добре, но хората запознати с комиксите биха ме разбрали по-ясно. Да Ема Фрост е изключително красива и сексапилна, не мисля, че може да има спор за това,  но тя е и невероятно интелигентна и доста по-комплексен герой от това, което се представя във филма. Надеждите ми са за следващата част, но само времето ще покаже.

Като цяло работата по X-Men: First Class e страхотна и филмът е жесток, но има неща, които трябва да се изпипат и се надявам това да стане в следващата част. Надявах се основните конфликти между Професор Х и Магнито да останат за втори или защо не за трети филм по Star Wars маниер. Цялото бъдеще на мутантите и всички комплексни сюжетни линии от комиксите (а и от филмите) бяха решени в последните 10 минути, което не трябваше да става по мое мнение. Както и да е, това е блокбъстър, а при тях не винаги всичко е перфектно (всъщност никога не е). Вече чакаме X-Men: Second Class, а аз през това време се връщам към комиксовите поредици за X-Men и The Avengers, както и очаквам съвсем скоро Captain America: The First Avenger…yeah, fuckin’ nerdy moments!

 

Лична Оценка: 7.5/10

Оценка в IMDB: 8.2/10

 

You want society to accept you, when you can’t even accept yourselves?

 

Advertisements
 

Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: